FAQ:
 

FAQ - veel gestelde vragen

Wat kan ik met Energy-Online?
Hoe werkt Energy-Online?
Wat krijg ik?
Wordt mijn verbruik continu bewaakt?
Hoe wordt het verbruik geanalyseerd?
Is Energy-Online ook voor mij toepasbaar?
Wat moet ik allemaal doen?
Wat is de relatie met de vrije energiemarkt?
Kan ik de klimaatregelapparatuur hiermee controleren?
Is er een speciale helpdesk?
Kan ik de gegevens ook op papier krijgen?
Waarom werkt Energy-Online via internet?
Hoe krijg ik de werkelijke meetwaarden?

 


Wat kan ik met Energy-Online?   


Met Energy-Online krijgt u inzicht in uw energiegebruik en u krijgt automatisch bericht als er afwijkingen zijn. U kunt met Energy-Online onnodig energiegebruik voorkomen.
Als er een afwijking wordt geconstateerd zoals een verhoogd energieverbruik, dan wordt dat automatisch gemeld en kunt u direct ingrijpen. Als u de temperatuur van uw vriezer of koelcel of de watertemperatuur van warmwatervoorziening in Energy-Online opneemt, zullen de gemeten waarden direct getoetst worden aan de HACCP-normen of gevaar voor legionella.
Indien de gemeten waarden afwijken wordt dit ook direct gemeld en kunt u ingrijpen.

Via Energy-Online beschikt u ten aller tijden over uw energiegebruikgegevens. Dit is onder andere nuttig voor rapportages naar de overheid en energie en kosten management in uw onderneming.

Hoe werkt Energy-Online?   

In uw gebouw worden de gas- en elektriciteitsmeter voorzien van een pulsgevende sensor. Een kleine datarecorder (die meestal geplaatst wordt in de meterkast) verzamelt continu de hoogte van het verbruik en de bijbehorende tijdstippen. 's Nachts wordt er door de Energy-Online computer naar deze recorder gebeld.

De in de afgelopen dag verzamelde data wordt dan opgehaald. Ook worden van een groot aantal weerstations in Nederland weergegevens opgehaald. De verbruiken worden dan geanalyseerd door verschillende analyse technieken. Wordt er een afwijking in het verbruik geconstateerd, dan krijgt u hiervan per e-mail bericht. De verbruiksgrafieken staan op een, alleen voor u toegankelijk, deel van internet gereed.

Wat krijg ik?    

Uw energieverbruik wordt per kwartier geregistreerd. Hiervan worden grafieken gemaakt die u via elke PC met een internetaansluiting kunt raadplegen. Bij een afwijkend verbruik ontvangt u, uw energiecoördinator en/of uw installateur een e-mail.

Wordt mijn verbruik continu bewaakt?  

De verbruiksgegevens worden elk kwartier in een datarecorder opgeslagen. Dit gebeurt 24 uur per dag, dus dag en nacht. Ook op vrije dagen en tijdens uw vakantie. Elke nacht worden de gegevens opgehaald en geanalyseerd. Als er geen afwijkend verbruik is, hoort u niks, maar u kunt natuurlijk wel altijd uw verbruik bekijken. Wordt er op bepaalde momenten wel teveel verbruikt, dan krijgt u direct een e-mail (dus binnen 24 uur).

Hoe wordt het verbruik geanalyseerd?   

Elke nacht wordt het verbruikspatroon geanalyseerd door 3 analysetechnieken. Deze analysetechnieken zijn:

  • Neuraal netwerk
  • Expert systeem
  • Kengetallen analyse

Elk systeem wordt daarbij ondersteund door diverse statistische controles, zodat u niet onnodig meldingen krijgt toegezonden.

Is Energy-Online ook voor mij toepasbaar?   

Elk gebouw of bedrijf verbruikt energie. Onderzoek van Novem heeft aangetoond dat in elke bedrijf, instelling of stichting minimaal 10% verbetering van de energie-efficiency te realiseren valt.
Door het toepassen van Energy-Online kunt u deze 10% besparen. Bereken maar eens hoeveel 10% van uw energiekosten is! Bepaal daarna hoe rendabel Energy-Online voor u is.
Terugverdientijden van 0,5 tot 1 jaar zijn heel normaal!

Wat moet ik allemaal doen?   

Zorgen voor een 230 Volt aansluiting (gewoon een extra wandcontactdoos ofwel stopcontact) en een ISDN-telefoonlijn, indien geen ISDN-lijn beschikbaar is kan ook via een GSM worden ingebeld, de kosten hiervan zijn iets hoger. Energy-Online kan de plaatsing van de datarecorders geheel voor u verzorgen.

Wat is de relatie met de vrije energiemarkt?  

U bent niet (meer) verplicht uw energie in te kopen bij uw lokale energiebedrijf. Als u wilt gaan "shoppen" is het van groot belang dat u uw energieverbruikspatroon precies kent. Alleen dan kunt u uzelf in een goede onderhandelingspositie brengen. Meten is Weten, Gokken is (te veel) dokken.

Kan ik de klimaatregelapparatuur hiermee controleren?   

Wat gebeurt er in uw gebouw als er niemand is. CV-regelingen behoren er voor te zorgen dat uw gebouw 's ochtends op het juiste moment weer warm is. Maar gebeurt dit niet te vroeg?
Er is dan nog niemand in het gebouw aanwezig, dus klachten zult u niet gauw krijgen. Maar wel een hoog energieverbruik. Energy-Online kan ook temperaturen van bijvoorbeeld de CV-installatie verzamelen en als grafiek tonen op internet. Ook de temperatuur in bijvoorbeeld een koel- of vriescel kan getoond worden (HACCP!).

Is er een speciale helpdesk? 

Een helpdesk met ervaren personeel staat voor al uw vragen over de energiemonitoring met Energy-Online gereed. Vragen aan de helpdesk kunnen eenvoudig en snel per e-mail worden verzonden. U krijgt per e-mail dan ook een reactie.

Kan ik de gegevens ook op papier krijgen?   

De grafieken van Energy-Online zijn dusdanig vormgegeven dat door een simpele druk op de knop van elke grafiek een print gemaakt kan worden. Het gebruik van een kleurenprinter wordt aanbevolen om de grafiek met verbruiken van 8 dagen te printen. Deze grafiek vormt een uitstekend middel om mee te communiceren met uw installateur of gebouwgebruikers.

Waarom werkt Energy-Online via internet?   

Internet biedt de mogelijkheid om snel en 24 uur per dag grafieken en gegevens voor u beschikbaar te houden. Daarbij maakt het niet uit of u op uw werk bent, thuis of ergens in het verre buitenland. Ook heeft u geen speciale computers nodig. Zelfs de computer van uw kinderen (mits voorzien van internetaansluiting) kan hiervoor volstaan. Dankzij het gebruik van internet kan Energy-Online zeer voordelig aangeboden worden.

Hoe krijg ik de werkelijke meetwaarden?   

De meetwaarden van de dagen die op internet staan kunt u eenvoudig opvragen. De gegevens zijn dan gelijk bruikbaar in de meeste spreadsheet programma's. Wilt u de gegevens van bijvoorbeeld het gehele afgelopen jaar. Dan kunnen de gegevens op CD-rom worden geplaatst en (per post) naar u worden verzonden.